Oct.14

De officiële Nederlandse Burgernet app, zijn we veilig voor de NSA?

Sinds enkele dagen staat de officiële Burgernet app van Landelijk Programmabureau Burgernet ook in de Google Play Store en App Store van Apple. Voor onze BurgernetNL app is er nu dus concurrentie. Geen probleem lijkt me want een klant vindt het altijd fijn om een beetje keus te hebben. Het is altijd leuk om te weten wat de concurrent maakt en hebben de app daarom natuurlijk even bekeken en beoordeeld. ..en we kwamen toch wel een dubieus detail tegen…

Opvallend is dat de app qua layout eigenlijk best wel op de onze BurgernetNL lijkt. Dat kan natuurlijk toeval zijn, maar toch. Het bijzondere is ook dat de app ook als release-versie, debuginformatie prijsgeeft, logregels die vertellen wat de app elk moment doet, niet heel professioneel. Maar ook dat is overkomelijk…

Wat doet Burgernet-data in de U.S?

Als we ons toestel aansluiten op de Android Debug interface zien we toch wel wat interessante details voorbijkomen. Dubieus detail is dat de app contact legt met een dienst die Flurry.com heet. Flurry.com is een Amerikaanse dienst die gebruikersgedrag vastlegt en ongetwijfeld net iets meer dan dat, zoals:  Uniek toestel-id (IMEI) of SIM-kaartnummer (IMSI) of wat dan ook, Toestel type, huidige locatie en natuurlijk wanneer is de app gestart en waar en wanneer heb je op onderdelen in de app geklikt.  Zijn we in Nederland zelf niet gehackt door de NSA, dan kan men in Amerika alsnog even kijken wat het gedrag is van Burgernet-gebruikers in Nederland. Gezien het succes van de BurgernetNL app betekent dat dat veel Nederlanders gewoon gemakkelijk in Amerika kunnen worden getrackt en traced. Ben ik nu paranoia? Ik was het nooit echt maar…

Waar het door de overheid afgedwongen en doorgeslagen cookiebeleid stelt dat altijd  moet worden gevraagd of cookies mogen worden opgeslagen of niet, wordt nota bene door diezelfde overheid zonder te vragen alles wat ik doe in de officiële Burgernet app  rücksichtlos doorgestuurd naar een Amerikaans Big Data company, waarvan we niet weten wat zij met deze data doen en met wie zij deze data delen.

In bovenstaande listing is te zien dat de app eerst datapakket samenstelt en dit vervolgens verstuurd naar http://data.flurry.com (ip:74.217.75.7).

Capture

Onsportief

De Burgernet app is ontwikkeld door het Landelijk Programmabureau Burgernet in samenwerking met andere partijen zoals extern adviesbureau In-pact. Enkele dagen nadat de app is gelanceerd verschijnt er bij onze BurgernetNL app een negatieve recensie van ene John R, werkzaam bij In-pact. Niet lang daarna ook bij de officiele Burgernet app. Zie onder:

John Rassin - Recensie Burgernet

Onsportief, dat is het, we zien het vaker. Bij de lancering van onze Nijmeegse 4-daagse app was precies hetzelfde het geval. We werden naar beneden gerecenseerd door ontwikkelaars van een groot (niet nader te noemen) softwarebedrijf. Zij hadden de officiële 4-daagse app gebouwd. Saillant detail was het feit dat door dit bedrijf ontwikkelde app na een halve dag (nog 3,5 dag te gaan) niet meer werkte.

Hoe kan dat toch? Is het verwonderlijk dat de overheid haar eigen privacyregels aan haar laars lapt?  …en waarom is zelfs de Politie zo onsportief om haar eigen werk als perfect te beoordelen? Ik krijg er een knoop van in mijn maag…

Deel dit Verhaal:
  • facebook
  • twitter
  • gplus

Over Ton Snoei

Een enthousiaste ontwikkelaar in de allerbreedste zin van het woord.

Het aansturen maar vooral coachen van mensen geeft me veel plezier en een leuke uitdaging. Ik houdt me graag bezig met het bouwen van software maar ook met alle anderen dingen die komen kijken bij het vak dat IT heet.

Met als achtergrond ontwikkelaar heb ik veel ervaring met C# .NET en alles wat daarbij komt kijken. Deze kennis komt nog regelmatig goed van pas. Mijn liefde voor ontwikkeling van software is nooit verdwenen en heb mij daarom in het afgelopen jaar meer verdiept in Java, Android, iOS/iPhone/iPad (Monotouch/Xamarin), PHP en Unity 3D development. Ik noem dat altijd maar: "Lego-spelen voor grote mensen" ;-)

Kortom van de grote lijnen naar projecten tot hands-on problem solven.

Laat een reactie achter

Comment