Jan.08

Een goedkope groene ASP.NET mini-server

kikker.jpgDe laatste jaren ben ik enigszins gefocused op het vinden van een PC met veel processorkracht en een laag energieverbruik. Zo heb ik een jaar of 5 a 6 geleden een jaar lang een Pentium 133Mhz PC als (Microsoft personal) webserver operationeel gehad voor het hosten van mijn ASP website. Door deze actie bleek de energierekening dat jaar Hfl. 300,- hoger te zijn dan anders. Een rede om dat ding maar weer uit te zetten en op zoek te gaan naar een goedkope hoster. Vergeleken met de huidige PC’s is zo’n Pentium 133Mhz qua energieverbruik kinderspel. Tegenwoordig gebruikt een beetje fatsoenlijke PC al gauw 150 tot 200 Watt. Als zo’n PC 365 dagen aan staat kost dat +/- € 300,- per jaar aan energie.

Kortom de rede van mijn focus is een machine waar IIS met ASP.NET op kan worden gehost. Af toe bekruipt mij het gevoel, zeker in deze tijd met een liefde voor al wat “groen” is, dat er zuinigere oplossingen moeten bestaan zonder al te veel performance in te hoeven leveren. Op zo’n moment ga ik weer op jacht en tegenwoordig vindt je dan opvallend veel energiezuinige, goedkope pc-achtige oplossingen die er qua performance best mogen wezen.

Een paar voorbeelden:

zonbu.jpgOnlangs heb ik dan eindelijk de onderste uit bovenstaande lijst, een Zonbu Mini aangeschaft, de best uitgeruste mini-computer die ik kon vinden. Dit apparaat wordt geleverd met een optimaal voor deze machine getunede Linux variant waarbij de opslag van data plaatsvindt op het web en het OS draait op een Compact Flash kaart in het apparaat zelf.

Via 1 van de 6 USB poorten heb ik met en externe DVD-speler Windows XP op het apparaat geinstalleerd. Na de installatie had ik vooral driver-problemen. Het was even zoeken maar uiteindelijk vond ik op de website van de originele Taiwanese!! fabrikant de juiste drivers . De Flash kaart is 4Gb groot en na installatie van het .NET framework 3.0 is er nog 2.2Gb over aan opslagcapaciteit. Het apparaat draait vooralsnog als een zonnetje. Is niet noemenswaardig langzaam, is stil er zitten namelijk geen bewegende delen in, is klein en verbruikt nauwelijks energie.

Kortom, prima in te zetten als IIS server voor .NET applicaties. Ja, en ik snap ook wel dat je niet moet proberen een 100.000 bezoekers per dag met dat ding te bedienen, maar zet je je eigen blog er op en nog wat leuk ander speelgoed dan zal dat echt geen problemen opleveren. Het is wel aan te raden een (energiezuinige) NAS te gebruiken voor data-opslag. Het is zelfs mogelijk om een IDE harddisk aan te sluiten, je zal echter even moeten puzzelen om de harddisk in de behuizing te plaatsen. Een externe USB-drive is natuurlijk ook een optie.

En dat allemaal met een energieverbruik dat neerkomt op een kostenpost van € 15,- per jaar, tenminste, als ie het hele jaar moet draaien.

Kijk ook eens naar:

Tags:
Deel dit Verhaal:
 • facebook
 • twitter
 • gplus

Over Ton Snoei

Een enthousiaste ontwikkelaar in de allerbreedste zin van het woord.

Het aansturen maar vooral coachen van mensen geeft me veel plezier en een leuke uitdaging. Ik houdt me graag bezig met het bouwen van software maar ook met alle anderen dingen die komen kijken bij het vak dat IT heet.

Met als achtergrond ontwikkelaar heb ik veel ervaring met C# .NET en alles wat daarbij komt kijken. Deze kennis komt nog regelmatig goed van pas. Mijn liefde voor ontwikkeling van software is nooit verdwenen en heb mij daarom in het afgelopen jaar meer verdiept in Java, Android, iOS/iPhone/iPad (Monotouch/Xamarin), PHP en Unity 3D development. Ik noem dat altijd maar: "Lego-spelen voor grote mensen" ;-)

Kortom van de grote lijnen naar projecten tot hands-on problem solven.

Reacties(3)

 1. willem melching
  4762 days geleden

  Hallo

  wij experimenteren met een Zonbu als 12 colt computer op een bot. Ook vanwege zijn lage stroom verbruik. Als ik drivers wil downloaden, welk moet ik, dan hebben? Die van E-box 3 of van 4?

  Groetjes

  Willem

 2. tsnoei
  4762 days geleden

  Ha Willem,

  Je moet de drivers hebben voor de eBox-4854.

  Groet,
  Ton

 3. GJ
  4705 days geleden

  Die units worden gewoon in Nederland verkocht hoor.

  Je kunt ze vinden op http://www.glomos.com

  groeten GJ

Laat een reactie achter

Comment